Print

Voorzichtigheid geboden bij collectieve herrekening pensioenaanspraken  

 

Rotterdam, 5 februari 2013 - Voor pensioenuitvoerders is het onder voorwaarden  mogelijk om de pensioenaanspraken collectief te herrekenen naar de nieuwe pensioenrichtleeftijd. Staatssecretaris Klijnsma stelt dit in een brief aan de Eerste Kamer. Aon Hewitt ziet voordelen,maar signaleert ook juridische valkuilen.

 

Met ingang van 1 januari 2014 wordt de fiscale pensioenrichtleeftijd op 67 jaar gesteld, zoals vastgelegd in de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. Tijdens de parlementaire behandeling had de Eerste Kamer de regering verzocht de mogelijkheid te onderzoeken om zonder tussenkomst van de individuele deelnemer bestaande en toekomstige pensioenaanspraken te herrekenen naar een nieuwe pensioenrichtleeftijd. Op 17 januari stuurde staatssecretaris Klijnsma een brief met haar bevindingen hierover naar de Eerste Kamer.

 

Actuariële herrekening als voorwaarde

 

De staatssecretaris bevestigt in haar brief dat de wet aan pensioenuitvoerders ruimte biedt om de pensioenrichtleeftijd collectief te verhogen. Voorwaarde is wel dat ze hierbij actuariële herrekening toepassen. Ook moet het mogelijk blijven om de uitgestelde pensioenaanspraak te vervroegen, eveneens met gebruik van actuariële herrekening. Tevens meldt de staatssecretaris dat er mogelijk aanpassingen nodig zijn aan de arbeids- en pensioenovereenkomsten van de deelnemers.

 

Lees meer...
 
Print
Aandelenontwikkeling zorgt voor stijging gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen in januari
  

Rotterdam, 2 februari 2012 

  

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari met één procentpunt gestegen ten opzichte van eind december. Daarmee komt de gemiddelde dekkingsgraad weer op het wettelijk minimum van 105%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

  

Grootste oorzaak van de stijging in januari is een positief rendement op zakelijke waarden ten opzichte van een licht gedaalde rente, waardoor de pensioenverplichtingen slechts licht zijn gestegen. Dit hangt samen met een maatregel die De Nederlandsche Bank (DNB) eind vorig jaar nam waardoor pensioenfondsen moeten rekenen met een gemiddelde marktrente over de voorafgaande drie maanden, in plaats van de dagelijks wisselende rentekoersen. Door de dalende marktrente in de afgelopen maanden ligt dit gemiddelde aanzienlijk hoger dan bij handhaving van de voorheen gehanteerde methodiek.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL