Print
Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen naar 97%

Dekkingsgraad met UFR-berekening 102%

 

Rotterdam, 1 oktober 2012 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was per eind september gelijk aan 97%. Dit betekent een stijging van twee procentpunten ten opzichte van de maand daarvoor. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. Met de stijging komen pensioenfondsen iets dichter bij de vereiste minimale dekkingsgraad van 105%.


De stijging komt op het moment dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het zogenoemde septemberpakket pensioenen heeft gepresenteerd. Het septemberpakket bevat maatregelen voor pensioenfondsen als overbrugging naar het nieuwe financieel toetsingskader in 2014. Een van de maatregelen is dat de rekenrente vanaf oktober 2012 wordt gewijzigd naar de ‘Ultimate Forward Rate’ (UFR).

Lees meer...
 
Print

Voorzichtigheid geboden bij collectieve herrekening pensioenaanspraken  

 

Rotterdam, 5 februari 2013 - Voor pensioenuitvoerders is het onder voorwaarden  mogelijk om de pensioenaanspraken collectief te herrekenen naar de nieuwe pensioenrichtleeftijd. Staatssecretaris Klijnsma stelt dit in een brief aan de Eerste Kamer. Aon Hewitt ziet voordelen,maar signaleert ook juridische valkuilen.

 

Met ingang van 1 januari 2014 wordt de fiscale pensioenrichtleeftijd op 67 jaar gesteld, zoals vastgelegd in de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. Tijdens de parlementaire behandeling had de Eerste Kamer de regering verzocht de mogelijkheid te onderzoeken om zonder tussenkomst van de individuele deelnemer bestaande en toekomstige pensioenaanspraken te herrekenen naar een nieuwe pensioenrichtleeftijd. Op 17 januari stuurde staatssecretaris Klijnsma een brief met haar bevindingen hierover naar de Eerste Kamer.

 

Actuariële herrekening als voorwaarde

 

De staatssecretaris bevestigt in haar brief dat de wet aan pensioenuitvoerders ruimte biedt om de pensioenrichtleeftijd collectief te verhogen. Voorwaarde is wel dat ze hierbij actuariële herrekening toepassen. Ook moet het mogelijk blijven om de uitgestelde pensioenaanspraak te vervroegen, eveneens met gebruik van actuariële herrekening. Tevens meldt de staatssecretaris dat er mogelijk aanpassingen nodig zijn aan de arbeids- en pensioenovereenkomsten van de deelnemers.

 

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL