Print

Afstempelen is reële optie

Minister Donner heeft 17 augustus jl. bepaald dat langer uitstel van afstempelen niet langer verantwoord is. Dit betekent dat de fondsen die het afstempelen in hun herstelplan hadden opgenomen (18 volgens DNB) eerder moeten afstempelen dan gedacht. Waar het eerst tot in 2012 uitgesteld kon worden zal afstempelen nu al in 2011 plaatsvinden. Dit tenzij fondsen voorspoediger zijn hersteld dan eerder gedacht. Per saldo zou het om circa 14 fondsen gaan volgens Donner.

 

Voor de fondsen die het afstempelen niet als maatregel hadden opgenomen, ofwel die fondsen die zonder afstempelen voor 1 januari 2014 naar 105% konden groeien, geldt wel dat zij niet voor 2012 hoeven af te stempelen mocht het onverhoopt toch slechter gaan met de dekkingsgraad.

Lees meer...
 
Print
Buffers eerder vrij laten vallen
Minister Donner heeft een voorzet gegeven met de evaluatie van het Financieel Toetsingskader. De conclusie is dat de buffereisen en premie omhoog moeten ter verstering van de financiële positie. Daarnaast lijkt het onvermijdelijk dat het ambitieniveau van de pensioenregelingen wordt aangepast aan de gestegen kosten van het langer leven.
Het is in dat verband goed om af en toe eens op een andere manier tegen pensioen aan te kijken en alternatieven te onderzoeken.  Zo is er  een andere mogelijkheid om tegelijkertijd zowel de buffers van de pensioenfondsen te verhogen als het langlevenprobleem te verkleinen. Bijkomend voordeel is dat pensioen hiermee meer in het totale plaatje van sparen voor de oudedag komt te staan. Het idee is heel simpel, namelijk het mogelijk maken van zogeheten lump sums bij pensionering. Per saldo zal dit een positief effect op de economie betekenen.
Lees meer...
 
<< Start < Vorige 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL