Print
Buffers eerder vrij laten vallen
Minister Donner heeft een voorzet gegeven met de evaluatie van het Financieel Toetsingskader. De conclusie is dat de buffereisen en premie omhoog moeten ter verstering van de financiële positie. Daarnaast lijkt het onvermijdelijk dat het ambitieniveau van de pensioenregelingen wordt aangepast aan de gestegen kosten van het langer leven.
Het is in dat verband goed om af en toe eens op een andere manier tegen pensioen aan te kijken en alternatieven te onderzoeken.  Zo is er  een andere mogelijkheid om tegelijkertijd zowel de buffers van de pensioenfondsen te verhogen als het langlevenprobleem te verkleinen. Bijkomend voordeel is dat pensioen hiermee meer in het totale plaatje van sparen voor de oudedag komt te staan. Het idee is heel simpel, namelijk het mogelijk maken van zogeheten lump sums bij pensionering. Per saldo zal dit een positief effect op de economie betekenen.
Lees meer...
 
Print
Mogelijke nieuwe Prognosetafel

Per jaareinde 2009 hebben de meeste pensioenfondsen rekening gehouden met het langlevenrisico. Dit is gebeurd door de CBS tafels toe te passen op de voorziening pensioenverplichtingen en deze te verhogen met circa 4,5%. Dit in afwachting van de nieuwe Prognosetafels van het Actuarieel Genootschap (AG).

 

Onlangs heeft een van de leden van de Commissie Overlevingstafels (COT) van het AG op een seminar uit de doeken gedaan hoe het door de COT voorgestelde model werkt en wat de financiële impact hiervan is. Op basis hiervan is de nieuwe Prognosetafel af te leiden. Wij komen daarbij tot de conclusie dat de nieuwe tafels voor een gemiddeld pensioenfonds een extra verzwaring betekenen van de voorziening pensioenverplichtingen van circa 2% ten opzichte van de CBS cijfers.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL